HÅLLER TUMMARNA FRÅN ANDRA SIDAN JORDKLOTET!

Idag är ingen dag att diskutera Shanghais höga hus, fina gator och alla kineser utan idag saknar jag Borås och önskar jag kunde varit där. Min syster medverkar idag 29/9 i Show up Fashion awards, ett event som ska hjälpa designers att få ett namn och kontaktnät kortfattat. Jag är super taggad men eftersom jag är 6 timmar före Sverige i tid så går jag och lägger mig innan dem ens har börjat festen. Känns synd men jag håller tummarna här ifrån. Lycka till nu -Du vinner!!
.
xoxo all kärlek från Shanghai

BÄTTRE SENT ÄN ALDRIG

Jag har glömt att berätta om skolmaten och det var väl för att jag försökt förtränga det.. Det var ingen ljuv upplevelse! Medan kineserna mumsar i sig allt som finns att erbjuda gav jag snällt all min mat till Calle båda dem gångerna jag tvingat mig själv att försöka äta där. Aldrig mer! Det finns två (tror jag) matsalar, dem är helt sjukt stora. I varje matsal finns det längst ena långsidan massa små "restauranger" Fast egentligen inte eftersom att det är samma mat överallt. Jag tror det är så för att slippa köerna. Man fyller iallafall ett matkort med pengar sedan ställer man sig i kö, pekar på vad man vill ha så gott man kan och sedan betalar man med kortet. För äckligt och för stressigt för mig, jag har ju fått stämpeln av alla här som den långsamma (Eftersom att jag äter så segt, men det är ju bra!). Nu äter vi "streetfood" istället på andra sidan gatan om skolan. Det är egentligen inte äckligt, jag har lärt mig min smak och brukar bara ta stekt ris utan allt joks som burkar bara i, det funkar men man tröttnar ju. Det kostar 6 kronor.. Imorgon blir det apelsin och vindruvor till lunch från någon utav alla fruktvagnar. xox
Sebbe ser verkligen ut att njuta av den underbara maten ;)

SKOLAN

Tänkte bara smyga in ett litet inlägg här om skolan och lärarnas taktik att hålla eleverna i schack! Det är nämligen så att dem använder exakt samma taktik som lärarna på teknis gjorde för oss. Kommer man försent eller glömmer/struntar i att lämna in någon av alla läxor vi får så får man glatt gå upp till katedern framför alla andra elever och sjunga en trudilutt! KUL.. not! Tur man är anständig och ordning&reda så man slipper ;)
xox

TE PÅ BALKONGEN

I fredags satt jag Anni och Jennifer och drack te och prata på min balkong, mer sånt! Skönt o ha en egen balkong som vi har här på campus.
.
Nu är det en vecka av skola kvar och sedan har vi vårt första lov som ska bli otroligt skönt redan efter en månad måste jag erkänna. Vi planerar att upptäcka våran egen "hemstad" istället för att åka iväg. Vi kollar bland annat på att åka till någon nöjespark, Shanghai zoo, vandra runt i French district och bara ha det allmänt bra tillsammans! Just nu trivs jag verkligen jätte bra!

ÄNTLIGEN FIXAT!

Anledningen till att jag inte har skrivit något här är att mitt internet slutade fungera. Nu har jag köpt nytt för ett halv år. Känns surt att ha lagt så mycket pengar på något men att reklamera i Kina är ingen direkt mening till! Nu kan jag iallafall börja blogga igen :)

BREV CRAVINGS

Men hallå, nu har det gått en månad sen jag tog mitt pick och pack & flyttade hit till Shanghai men inte ett enda brev? Jo jag vet, vi är moderna och håller oss till FB och skype men ibland skulle det faktiskt varit kul med ett litet paket eller så! Om någon skulle vara sugen så är min adress nu:
Natalie Harris

Foreign Students Dorm (North district), Fudan University

WuDong Rd, No. 57, Building No. 4 Room No. 501A

Shanghai 200433, China

"VAD ÄR DET SOM HÄÄNDER!?"

Morgonen börjar inte på bästa sätt, jag satte mig på balkongen för att skriva en lista över saker jag vill mamma ska ta med sig i oktober. Rätt som det är börjar det tjuta så sjukt mycket att jag var tvungen att gå in och ändå fick jag hålla för öronen. Sedan började larmsignaler från polisbilar och brandbilar att tjuta ännu högre och jag förstod verkligen inte vad som höll på att hända. Självklart tror jag det värsta och tänker att nu dör la jag! Kineserna har nämligen byggt campus husen så att det inte finns någon brand nödutgång. Jag som bor på femte våningen hade alltså fått springa i alla trappor eller hoppa från balkongen (?) .. Jag vet fortfarande inte riktigt vad som hände men som tur var så hände detta i huset mitt emot! Tog bilder från badrummet.

JAG SAKNAR DIG MIN BÄSTA VÄN

Du är hemskt mycket välkommen att besöka mig i Shanghai, SNARAST! 

MAMMA

Idag kom Annis pappa, Roger, hit. Vi har visat honom vårt vanliga middagsställe borta på gatan och nu ska vi glänsa på Helen's. Riktigt kul att träffa kända ansikten igen! Han hade även med sig en låten påse från min kära mamma med saker jag behöver. Tack Mami, miss u! Ses snart!
Xox, hoppas ni får en bra Fredag där hemma.

PS: Min mamma är bra på fina lappar! Har nu bytt ut de fula ikea vykorten i ramarna mot hennes lappar :) Nöjd!

ONSDAG

Just nu sitter jag på min balkong och tar det lugnt efter en eftermiddag i kaosets tecken så vi skulle fixa med visum och uppehållstillstånd (Kineser borde fan lära sig engelska). En iskall heiniken står framför mig och jag ser solen gå ner bakom Guanghua towers (Skolan) Om ca 20 minuter drar jag, Anni och förmodligen några till för att käka middag på det nya "innestället" Helen´s det är nämligen Back to school party idag, en onsdag?, så det är free beer all night! PS: Ska försöka ta det lilla lugna eftersom att det är skola imorgon bitti. Puss och kram!
Taskig kvalité, bild tagen med Macbook.

SHOPPING

I Lördags var jag i desperat behov av andra skor att ha på fötterna, därav lite shopping. Detta fick jag med mig, nu blir det till att checka in H&M på Nanjing Road som jag har hört ska vara fantastisk. 

JOE

När jag kom hem igår vid sådär 05.00 tiden så var Josephine inne på Skype. Gott tänkte jag och vi pratade på in på morgontimmarna. Joe, jag och Anni saknar dig jätte mycket!! 

SVAR PÅ TAL + KINESER PÅ KROGEN

E - Asså ofta finns det bilder på alla maträtter och på dem större och dyrare ställena brukar menyn vara både på kinesiska och engelska. Så oftas brukar jag bara peka och säga "Yi ge" = En sån. Men beställa på kinesiska kan vi bara att man troligtvis inte kommer förstå svaret hehe! KAKA
.
Helt ärligt, kineser på klubbarna här är inte okej! Att man varje gång man går ut ser folk sova och spy lite överallt hör verkligen inte till ovanligheterna. Visst dem är små och kan kanske inte hantera en stor mängd alkohol, men drick inte då! Eller om man är så trött att man sover tills dem stänger, kan man inte lika gärna gå hem då? Kolla in min "smygbild" här. En kines är vaken resten ligger och sover, här var nog klockan ca 01.30. WHATS UP WITH THAT!?

LÖRDAG

Andra kvällen ut blev Helen´s & Phebe!

FREDAG

Det blev dubbel utgång denna helgen, skönt att vi är leda på Måndag! I Fredags blev det middag och förkrök på Helen´s och sedan Clubsky & Muse. Helt okej kväll, jag och säkert många fler var nog lite trötta efter att ha gått upp halv 7 till skolan den dagen så vi var hemma redan vid två. Det var bara positivt eftersom att vi dagen efter skulle spendera dagen på marknad och shopping på Nanjing road. 
Johan & Calle  var taggade med sina buckets Gin&Tonic!
En Svensk kille vi träffat här tycker det är för lite tomatsås på pizzan så han kör på ketchup...

Ingrid & Clara, två tjejer från Stockholm som också pluggar Mandarin på Fudan.


Calle taggade taket!



En kul Fransman

HÄNDELSERIKT?

Trots att jag förtillfället befinner mig i en mycket stor stad så händer det inte så mycket just nu. Nu när skola är igång blir det tidiga morgnar och tidiga kvällar med plugg där emellan. Jag vill verkligen bli sjukt bra på kinesiska och har därför ägnat nästan all min lediga tid åt skolan nu denna veckan. Blir tråkigt här på bloggen då jag inte får roliga bilder och saker att skriva om man det får ni leva med! Imorgon är det fredag och efter två morgonlektioner så är det äntligen helg! Har inte velat ha helg så här gärna på mycket länge faktiskt, men det är väl för att man haft ett långt lov tidigare.
.
Imorgon hänger jag iallafall med dem andra ut och gör Shanghai osäkert. Iallafall lite! Förmodar att det blir några drinkar på Helen´s (Billigare med drinkar 15kr än öl 20kr) och sedan kanske Sky club som vi inte besökt ännu eller något annat bra ställe. Nu ska jag stänga min böcker eftersom att jag har kramp efter att ha skrivit 8st 10x10 sidor med tecken.. Alltså 800st! Vila bör man, annars .. GN xo

TISDAG/ONSDAG

Både igår och idag blev det, hör och häpna, SUSHI till middag. Jag som inte ens tycker om det har bygga upp en liten kärlek till det... På bilden ser ni dock maten som jag och Jennifer valde den första gången + lite sushi bitar då som inte fångades på bild. Lax mmmm!
.
Skoldagen idag var riktigt jobbig, jag hostade sönder lektionen som vanligt och vi gick i skolan hela 6 timmar idag. Men men, lektionerna är ganska roliga. Får se till att vara piggare nästa onsdag. Alla andra dagar är relativt korta med endast 2 lektioner. Lektionerna är uppbyggda i 2x45 minuter man rast emellan så när 1.5 timme har gått och den första lektionen är slut känns det inte som man bränt ut sig, Underbart! Tänk på det Teknis..
.
Nu blir det te och om en timme eller två, sängen. Men först skype med Jw som är snäll och spelar in kaos i båstad med mobilen (Några delar) så att jag också kan se. Det internet jag har är nämligen otroligt segt så det visar ca 0.5sek innan det hackar.. Inget man klarar av!
xox
Bild lånad av Jennifer

STUDERA

Fick en riktigt kick start idag efter skolan. Först gick jag tillbaka till mitt rum för att kolla ett avsnitt av Svenska hollywoodfruar och sedan vid 15.00 möttes och jag Anni upp för lite sen lunch och för att plugga. Tiden flög iväg och när vi hade matat oss igenom det första kapitlet i våra böcker så var klockan redan 19. Då fick det bli middag! Medan dem andra åt dumplings, som jag absolut avskyr, så fick det bli en pizza efteråt på Café Aroma där jag och Anni ännu en gång öppnade upp böckerna.
.
Nu är jag hemma hos mig och har "buffrat" färdigt Idol som ni kunde se där hemma redan igår. Så nu blir det sängen för att vara pigg och alert för ännu en dag i studiernas tecken. Härligt! .... Bara jag kan somna idag...
Bild lånad av Anni

14.38

Nu sitter jag ute på min balkong, både igår och idag har det varit riktigt varmt och soligt. Kanske inte just det man är sugen på nu men hellre soligt och torrt än gassande värme och mulet. Det är skönt att slippa fukten. Första skoldagen gick bra, speciellt då jag har riktigt sköna måndagar på schemat. En lektion 9.55-11.35, Skönt! Än så länge har jag bara fått i mig te idag, vi skulle testa skolans matsal och jag kan ju säga som så att det var inget för en kräsen person som mig, bläää. Nu ska jag ner till Tohee, det andra studentboendet där Anni, Linnea och Jennifer bor, och gå till deras café för att äta en smörgås till sen lunch. Möter upp Anni där för att snacka lite om skolan och ta tag i den första läxan som vi fick idag.
.
Min lärare som jag har nu i gruppen A+ är 22år och pratar helt okej engelska som tur var. Hon verkar snäll och bra. Det enda som jag ansåg vara lite jobbigt var att man fick gå upp till tavlan och försöka sig på att skriva Pinyin. Ganska pinsamt när man gör fel och alla tittar på. Vi fick även presentera oss på kinesiska, vart vi kommer ifrån och så vidare men det gick bra.
Hörs senare! xox

NU KÖR VI!

Tro det eller ej men det ska faktiskt bli helt fantastiskt skönt att börja plugga igen. Visst dem kommer säkerligen bli tuffa dagar och svåra prov men vill man lära sig ska det nog inte vara några problem. Idag efter öppningsceremonin (Som jag inte skulle kalla ceremoni, allt var på kinesiska) så fick vi gå och kolla på våra klasser, scheman och köpa böcker. Två böcker + 1 dvd för 96kr, helt okej! Skönt att inte behöva ha så hemskt många böcker. Jag hamnade i samma klass som några av dem andra svenskarna, t.ex. Carl-johan, Linnea  och Sebastian. Vi kom i en grupp som kallas för A+, det är den högre första gruppen eftersom att vi redan kan pingyin, kan prata lite och förstår oss på tonerna i olika ord. Det fanns endast en sån klass och därav kom vi i samma. Ganska skönt faktiskt efter som att jag kommit hit med förhoppningen om att lektionerna skulle hållas på kEngelska men insåg för inte så längesen att all undervisning sker på kinesiska.. Good luck!  Det ska nog ordna upp sig, hoppas ni har haft en bra helg där hemma, nu ska jag börja tjuvplugga lite i smyg även om jag inte är tvungen. Snacka om höga ambitioner!
xoxxo

FRUKOST :'( 1Kr

Ska börja med att säga att jag är ingen riktig frukostmänniska. Hemma i Sverige föredrar jag att gå direkt på lunchen, speciellt nu när man har vaknat såpass sent all ledig tid. Men ni förstår inte, jag skulle kunna göra vad som helst för en fralla med ost och paprika eller lite hönökaka och phiadelphia. Juice, frukt, yougurt! GE MIG FRUKOST. Jag har till och med börjar drömma om smörgåsar. Här om natten drömde jag att jag hittade en affär med billiga internationella märken så där köpte jag godmorgon juice och mjukost.. Det är inte okej! Här får ni ett smakprov på min frukost idag.. mysigt?

KVÄLLSHÄNG PÅ HELEN'S

Hela dagen i stortsätt har jag bara sovit för att härda ut lite av min sjuka. Ikväll cyklade vi dock till Helen´s, en studentkrog med bra priser för att käka middag. Jag var inte speciellt hungrig så det fick bli en milkshake. Här är lite bilder från ikväll. Nu blir det webbtv och sömn, första dagen i skolan imorgon ju! 

TE

Nu kan jag äntligen koka vatten till mitt te och mina nudlar för 0.4kronor. Snälla Calle köpte en vattenkokare till mig här om dagen som lite lindring mot min hosta. Måste bara leta upp en kinesisk te affär för det internatinella typ lipton, är svin dyrt!

KINESISKA

Under dem 2.5 åren jag läste kinesiska på GPT programmet ångrar jag nu att jag inte la mer tyngd på att faktiskt lära mig mer. Men just den tiden när man hade tusen andra grejer på schemat som kemi, matte och fysik så fick iallafall jag välja att prioritera och lägga saker åt sidan. Jag tror att vill man lära sig ett språk väl så ska man göra precis som vi gjort, ta sitt pick och pack och dra. Bort från all distraktion till de land man vill veta mer om. Här vill jag lära mig, jag vill kunna fråga efter en taxi själv eller beställa mat på en restaurang och inte hela tiden behöva fråga någon annan efter hjälp. Så nu börjar det på riktigt, på Måndag startar klasserna och på Söndag får vi reda på schema med mera. Placeringsprovet blev inte av då allt var i tecken och jag framförallt kan pinyin (Kinesiska tecken fast i skrift).
.
Lite saker som är bra att kunna:
Hej - Nihao 你好
Hejdå - Zaijian 再见
Jag heter - Wo Jiao
Du då? - Ni ne?
Hur mår du? - Nihaoma? 你好吗
Mycket bra - Hen Hao 很好
Sådär - Mamahuhu
Dåligt - Bo hao  不好



SVAR PÅ TAL

-Det vita på föregående bild är Baozi, (Bröd). Grillat!
xox

RSS 2.0